Ce trebuie sa stii despre dieta fara gluten?

Glutenul este o proteina pe care o gasim in cereale cu spic precum : grau, secara si orz. Majoritatea oamenilor nu au nici o problema atunci cand mananca alimente care contin gluten, totusi, exista persoane intolerante la aceasta proteina. Aceasta intolerante se manifesta in forme diferite precum: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca.
Persoanele care dezvolta alergie la gluten acuza probleme la nivelul pielii, sistemul respirator si gastrointestinal.

Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Simptomele acestei boli sunt: disconfortul intestinal, diaree, oboseala severa si crampe musculare.
Daca ati fost diagnosticat cu alergie la gluten sau cu boala celiaca, trebuie sa excludeti produsele care contin proteine din grau, orz ovaz, secara sau malt precum: faina, pastele, napolitanele, biscuitii, ciocolata, dulciurile, inghetata, pufuletii sau berea. Cititi mereu etichetele de pe mezeluri, branzeturi, produse semipreparate. Mergeti la sigur cu toate legumele, fructele, carnea, orezul, laptele,s.a.

Glutenul este prezent in foarte multe alimente precum: painea, pastele fainoase, produsele de patiserie, cerealele, mezelurile, sosurile pentru salata gata preparate, sosul de soia, supele, bere asi lista poate continua. Nu toate cerealele contin gluten, astfel ca nu trebuie sa le eviti pe toate. Cerealele care nu contin gluten sunt: quinoa, stirul, hrisca si meiul. Multe alimente nu contin in mod natural gluten: salata verde, fructele si legumele crude, felurile de mancare pe baza de legume, cartofi, orez, peste, carne, oua.

Nutritionistii recomanda sa nu eliminati glutenul din alimentatie atata vreme cat nu va face rau. Mai mult, inainte de a incepe dieta fara gluten este indicat sa consultati un medic.
Daca in strainatate exista numeroase alimente fara gluten, romanii cu intoleranta la aceasta proteina au putine optiuni. Pe piata romaneasca exista si produse fara gluten din import, dar sunt destul de greu de gasit, precum biscuiti fara gluten si fursecuri pentru celiaci. Se vand doar in cateva supermarketuri, in unele farmacii si online.
Atat la noi in tara cat si in strainatate a devenit o moda in a adopta o dieta fara gluten. Adeptii acestei tendinte sustin ca renuntarea la alimentele ce contin gluten rezolva problemele legate de oboseala, balonari, ajuta tenul sa aiba un aspect sanatos, stopeaza caderea parului si excesul de greutate.

Majoritatea incep sa se simta mai bine dupa cateva zile pana la cateva saptamani din momentul in care au renuntat la astfel de produse. Perioada de timp necesara intestinului pentru a se vindeca complet difera de la o persoana la alta si poate avea o durata intre sase luni si doi ani.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>